רצועת חיץ סביב אלון הגליל

ניר הר • 19/8/2021 כניסות

קבצים מצורפים:

קו חיץ

הנושא של רצועות חיץ (קווי חיץ) סביב ישובים נדון לעומק בקק"ל ורט"ג (רשות הטבע והגנים) ובמשרד להגנת הסביבה ובעזרת מומחים משירותי ייעור בחו"ל מאז השריפה הגדולה בכרמל. בוצעו רצועות חיץ על ידי שני הארגונים האלה בעשרות רבות של יישובים, ומשום מה לא כל כך הגיעו לאלון הגליל. מצורפים מפרט של המשרד להגנת הסביבה ועוד בנפרד איור מתוכו המדגים את הצורך בהפרדה בין שיחים לענפי העץ. כללית, ההנחיות הן להסיר את כל עצי האורן (אם יש) במרחק של 10 מ' מהבתים. עצים אחרים יש לדלל ולגזום באופן משמעותי ב-26 מ' הראשונים, ובדילול מתון יותר ב-50 המ' הבאים.

לגבי חיץ ביער אלון התבור, כמו אצלנו, היה מאבק ציבורי גדול בקרית טבעון והוסכם שאין צורך לדלל עצים, אלא לבצע גיזום עד לגובה שהוא כפול מגובה שיחים שמתחתם, או מכל עשביה אחרת. בנוסף, רצוי שתהיה רעיה שתמנע עשביה גבוהה באביב ובקיץ, כמו כן, נדרשת דרך היקפית לתפעול כבאיות, עם הידרנטים לאורכה, רצוי במרחק של כ-25 מ' מהגדר, אבל יכולה להיות גם בנתיב אחר.

במדרון היורד לנחל יפתחאל נמצאת שמורת טבע, ורט"ג עשו שם גיזום כנדרש, עד 75 מ' מהבתים (אבל לא פינו את הגזם שנשאר כחומר בעירה... אפשר לראות לאורך קטע משביל האופניים), אבל נשאר המרווח בין הגדר לתחילת השמורה, וזה תפקיד של היישוב להשלים את הגיזום. לגבי הרעיה, העדר של בני זית ממלא את תפקידו. רצוי שירעה על העשב בקרבת הגדר כבר באביב. לגבי דרך לכבאיות, זה קיים רק באופן חלקי, וללא הידרנטים.

בתוך החצרות הפנימיות והריאה הירוקה, זה פחות חשוב, כי אין לשם רצף מהיער, אבל רצוי שענפים לא יגיעו לקרקע, ואכן יהיו צינורות וממטרות למקרה הצורך.

דילול וגיזום בחיץ

הודעות בנושא זה