עוד לגבי המרלו״ג

דביר גרינברג • 17/2/2021 כניסות

אני  מבקש להוסיף דברים בהמשך לתגובות הבוקר בקבוצת "שיח אלון הגליל" בווטסאפ ולדברים ששוחחתי הבוקר באופן פרטי.

1. החשוב ביותר - האגודה החקלאית, כאגודה, התנהלה ומתנהלת באופן מקומם שאין דבר בינו לבין שכנות טובה. השכנות הטובה היא עם האנשים באופן פרטי. כמה זמן אפשר להמשיך לעשות את ההפרדה הזו ולא "להרים מסך" כפי שהדבר מכונה בדיני החברות? כל אחד וסף האיפוק שלו.

2. מנהיג קובע את הדרך. לא תמיד את ההחלטות. אבל הדרך עושה את כל ההבדל.

3. אני מאחל ליום שחברי האגודה החקלאית יבחרו הנהגה שדרכה תהיה דרך שמכבדת אותה מול שכנתה, האגודה הקהילתית.

4. כשנכנסתי לועד בסוף 2016 עברתי על כל מסמכי ופרוטוקולי העבר. לא היה שום זכר לתוכנית מ 2015 שעסקה בשטח עליו מדובר. משמע התוכנית מ 2015 מעולם לא הובאה באופן רשמי ופתוח לידיעת ועד היישוב. היו רק מפות תב"ע שבהן כבר שנים הופיעה משבצת 40-50 דונם לתעשיה קלה.

5. במהלך 2017 נודע לנו משמועות שהאגודה החקלאית הגישה תוכנית להרחבה חקלאית ב"אלון גליל תחתית", ליד החממות מדרום ליישוב. שלא כראוי בשכנות טובה, האגודה החקלאית לא יידעה את היישוב כלל לפני ששכרה אדריכל ויצאה לתכנון ולבחירת המיקום. וגם לא יידעה בהמשך משהגישה את התוכנית ליזרעאלים.

6. במהלך העימות הלא נעים שהתפתח סביב התכנון וההגשה החד צדדיים, הובאה לידיעתנו בועד שמועה נוספת - הועד החקלאי מקדם התקשרות עם יזם לצורך מימוש זכויותיו באיזור התעשיה הקלה.

7. אף שהתקופה הייתה סוערת בין הועדים - פנינו לועד החקלאי בעל-פה באחת הפגישות וביקשנו שישתפו אותנו בנושא ההתקשרות המדוברת עליה שמענו שמועות. קיבלנו תשובה שמדברים עם מספר יזמים, שכלל לא ברור כרגע מה יהיה ואיך יהיה ואם יהיה ומתי יהיה. ולפיכך, שכרגע אין באמת על מה לדבר אך מובטח לנו שיפנו אלינו לכשהדברים יהיו קונקרטיים. לא היה לנו מידע אחר ולא ידוע לי אם אכן היה זה תאור מדויק של סטאטוס ההתקשרות. לא העמקנו בנושא מעבר לכך.

8. בדיעבד, אפילו את האמירה הזו צריך היה להעלות לפרוטוקול ולפרסם ברחבי היישוב. בזמנו, קנינו את ההבטחה בעל-פה והמשכנו הלאה לריב על מיקום ההרחבה החקלאית.

9. את השמועה על המרלו"ג שמעתי לפני מספר חודשים, הרבה אחרי שסיימתי תפקיד בועד. אבל אני חושב שכמו לרובנו, מפלצתיות המבנה נחתה להכרה רק כשבדצמבר החלו להופיע תמונות ההדמיה של המרלו"ג המתוכנן. זה גם היה השלב שבו החלה אצל מספר תושבים ההבנה שיש לכך משמעויות בענייני תנועה וסביבה. ההבנה הזו חילחלה מהר מאד לכולם. אין כמו מוח כוורת כדי לייצר הבנה כוללת, וזה בדיוק מה שהיה קורה כבר מזמן אם הנתונים היו נחשפים מזמן, בשכנות טובה, שלב אחרי שלב במקביל להתקדמות עם היזם.

10. אני משוכנע שגם בפרויקט ההרחבה וגם בפרויקט איזור התעשיה הקלה, חברי האגודה החקלאית היו נהנים יותר אילו האגודה המייצגת אותם הייתה פועלת בדרך של שיתוף - הפרוייקטים היו יוצאים לדרך מהר יותר, בתועלת כלכלית רבה הרבה יותר, וברוח טובה יותר. אין גבול ליצירתיות, הקשרים, הגישה למקורות מימון, וההבנה העסקית המודרנית שתושבי האגודה הקהילתית היו יכולים לתרום לתהליך אילו היו שותפים לו, כשכנים בעלי עניין.

11. לא אתנגד למרלו"ג כיוון שכך או כך יהיה שם איזור תעשיה. אם החלופה תהיה 23 מבננים בודדים במקום מרלו"ג ענק, גם הם ייצרו עומס תעבורתי ונופי. מה עדיף? אני מעדיף הרבה מבננים על מפלצת (אף שללא ספק למבננים בבעלות נפרדת יש גם מספר חסרונות מהותיים אל מול מרלו"ג). האם ההבדל מצדיק בעיני להכנס למחלוקת משפטית (שאני בטוח אגב שאפשר לעשות גם באופן פרטי, ולנצח בה) ולהרחיק מחברים את היום בו יממשו זכויותיהם בקרקע - לא. אני כועס על התהליך אבל זו אינה סיבה מספקת.

12. ראוי וחשוב שהמתנגדים והתומכים למרלו"ג  יביעו את דעתם. יש הרבה שטרם החליטו וזה יעזור להם. לאף מתנגד אסור להתבייש. אם כבר בושה - היא שמורה למי שהכניס אותנו לפינה הזו, שבה במקום לתכנן את הרכבת יחד, מודיעים שהיא כבר יצאה מהתחנה וצריך להפיל אותה מהפסים כדי לעצור אותה.

13. את הסדרת הכיכר והדרך והתכנון הנופי ראוי שתעשה האגודה החקלאית ללא התניות. אם לדייק, בשם השכנות הטובה, ראוי שכחברי האגודה החקלאית תתעקשו על כך מול היזם. אלון הגליל הוא ביתכם ובית ילדיכם ונכדיכם.

14. בנושא הארנונה שעוד יעלה לדיון באסיפה הבאה להבנתי - אני סבור שתהיה טעות קשה שאין ממנה חזרה, לייצר מנגנון מסובך של תחשיבים לכל משפחה בנפרד. קיפ איט סימפל. מס היישוב חשוב שיישאר אחיד לכולם, וגם ראוי שירד במידה ניכרת כך שאף תושב (או כמעט אף תושב) לא ישלם בסך הכל יותר משמשלם כיום. עם הכנסה יישובית חדשה של 700 אלף שח בשנה, אפשר בהחלט להרוויח פעמיים - גם להוריד מהותית את מס היישוב לתושבים וגם להעלות את הסך הכל הכללי העומד לרשותנו כאגודה. ואם יגדלו ההכנסות הכוללות רק ב 300 אלף ולא ב 700 אלף, דיינו.

15. הרפואה האמיתית לקהילה תגיע ביום שחברי האגודה החקלאית יתעקשו בינם לבין עצמם על כך שיחסי השכנות הטובים בינם לבין שכניהם, ישתקפו באופן מלא גם בפעולות האגודה החקלאית מול שכנתה האגודה הקהילתית. כפי שנאמר למעלה - המנהיג לא תמיד קובע את ההחלטות, אבל תמיד קובע את הדרך.